Kieftenbeld’s Varkens

Met veel liefde voor de dieren wordt er dagelijks bij Maatschap Kieftenbeld voor de varkens gezorgd. De varkens zijn gevestigd bij de locatie van Maatschap Kieftenbeld in Mariënheem. 

Bedrijfsvoering

 

Wij gaan voor eerlijk vlees. Onze varkens krijgen drie keer per dag brijvoer. Dit wordt ter plaatse klaargemaakt zodat ze altijd vers voer tot hun beschikking hebben. In het rantsoen zit onder andere graan, mais, gerst, tarwe, patat, bierborstel, tarwezetmeel, broodmeel, koekjesmix  en nog veel meer. Deze bijproducten bieden een duurzaam alternatief voor traditionele veevoedergrondstoffen en dragen bij aan het verminderen van voedselverspilling. Dit rantsoen wordt elke dag automatisch door de voermachine gemaakt, en de droge producten worden elke dag  uit de voeropslag met de shovel naar de voormenger gebracht.   

Wij proberen de varkens zo goed mogelijk te huisvesten. Dit houdt in dat we het klimaat zo optimaal mogelijk proberen te houden, ook hebben ze speelmateriaal en voldoende ruimte tot hun beschikking. Dit alles leidt ertoe dat we zo weinig mogelijk antibiotica gebruiken.  

Daarnaast wordt op de boerderij in Mariënheem de eigen energie opgewekt door middel van zonnepanelen op het dak. De overtollige zonne-energie slaan we op in accu’s zodat we deze in de avond kunnen gebruiken. 

Geschiedenis

Dit bedrijf is ooit begonnen door onze opa. Hij begon hier met melkvee op de grupstal. Toen onze ouders het bedrijf overnamen, kwamen hier vleeskuikens bij. In de jaren ’70 werd de overstap naar vleesvarkens gedaan. In 1993 kochten we het bedrijf in Haarle omdat We beide interesse hadden in het bedrijf. De bedoeling was om er een zeugenbedrijf van te maken. Om zo snel mogelijk door te starten werd er besloten om eerst hennen op te zetten. Alles was hiervoor al aanwezig. Al snel werd duidelijk dat dit Jolanda’s passie was. Ondertussen zijn beide bedrijven langzaam doorgegroeid tot wat ze nu zijn.