Een ei isgezondMaar ook erg lekker
Een ei: maak(t) je niet dik
Door de hoge verzadigingswaarde met relatief weinig calorieën -één gekookt ei bevat maar 80 kcal – heb je voor langere tijd een verzadigd gevoel. Eiwitten blijven lang in de maag waardoor je minder snel trek krijgt. Een ei past daarom prima in een dieet en is heel geschikt als tussendoortje of als start van de dag.
Een ei geeft spierkracht
Voor spieropbouw is meerdere keren per dag een portie eiwitrijk voedsel beter dan twee keer een grote portie. De gezondheid van oudere mensen kan enorm verbeteren door regelmatig kleine porties eiwitrijk voedsel te eten. Een ei is dus goed voor jong en zeker ook voor oud.
Gevarieerd eten belangrijk
Een gezond lichaam is het meest gebaat bij gevarieerde voeding. Eieren passen daar uitstekend bij. Je kunt ze koken, pocheren, bakken of verwerken in allerlei gerechten. Een ei is niet alleen lekker, een ei is betaalbaar en goed voor iedereen!
Een ei issuperfoodvan de bovenste plank
Een ei: vol vitamines en mineralen
Om gezond te blijven is het belangrijk dat je alle vitaminen en mineralen voldoende binnen krijgt. Dit kan door gevarieerd te eten en daar hoort een ei zeker bij. Een ei zit boordevol vitaminen zoals A,D,E, B12, foliumzuur (B11). Elke dag een ei levert al bijna de dagelijks vitamine D behoefte.
Een ei: goed voor je cholesterol
De eiwitten in een ei zijn goed voor de bloeddruk en het peil van de slechte cholesterol in je lichaam. De HDL cholesterol die door het eten van een ei in je bloed wordt aangemaakt is juist goed en veegt de aderen schoon van de slechte LDL cholesterol. HDL cholesterol maak je ook aan als je veel sport. Een verhoogd cholesterolgehalte komt onder andere door teveel verzadigde vetten en suikers.
Wil je wat maken met eieren? Er zijn genoeg mogelijkheden!
Hoe kook je hetperfecteeitje
Er zijn verschillende manieren om eieren te koken, afhankelijk van de gewenste consistentie. Hier zijn enkele methoden:
- Gekookt ei: Plaats eieren in een pan met koud water en breng aan de kook. Laat vervolgens gedurende 4-5 minuten koken voor een zacht gekookt ei, of 7-8 minuten voor een hard gekookt ei.
- Ei op de schil: Plaats eieren in een pan met koud water en breng aan de kook. Laat vervolgens gedurende 6 minuten koken voor een halfzacht ei of 12 minuten voor een hardgekookt ei.
- Gestoomd ei: Plaats eieren in een stoommand boven een pan met kokend water en stoom gedurende 6 minuten voor een halfzacht ei of 12 minuten voor een hardgekookt ei.
Het is belangrijk om de eieren direct na het koken in ijskoud water te plaatsen om het kookproces te stoppen en om het makkelijker te maken om de eierschalen af te pellen.
Is mijn eitjenog vers?
Er zijn een paar manieren om te controleren of eieren nog vers zijn:
- Waterproef: Doe een ei in een glas met water. Als het ei op de bodem ligt, is het vers. Als het ei op zijn zij ligt, is het nog geschikt voor gebruik, maar minder vers. Als het ei boven op het water drijft, is het niet vers en moet het worden weggegooid.
- Luisteren: Houd een ei tegen uw oor en schud het een beetje. Als u een zacht klikkend geluid hoort, is het ei vers. Als het geluid harder is, is het minder vers. Als u geen geluid hoort, is het ei niet vers.
- Kijk naar de eierschaal: Vers eieren hebben een glanzende, glad eierschaal. Als de eierschaal mat of ruw is, is het ei waarschijnlijk minder vers.
- Controleer de datum: De meeste eieren hebben een vervaldatum, dus controleer deze datum op de verpakking. Eieren kunnen veilig worden gegeten tot 28 dagen na het kippenbedrijf, dus houd hier rekening mee.
Het is belangrijk om te weten dat zelfs als een ei niet meer vers is, het nog steeds veilig is om te eten als het wordt gekookt op een temperatuur van minstens 74 graden Celsius.
Ei-weetjes...
Wist je dat….kippen ook wel eens afwijkende eieren leggen? In het begin van de legperiode vindt Jolanda regelmatig eieren met een dubbele dooier. Als de dames eenmaal goed op dreef zijn, daalt dat percentage weer. En zelfs een ei zónder dooier gebeurt wel eens. Die zijn dan heel klein met alleen maar eiwit. Héél bijzonder is een ei ín een ei. Deze hebben geen schaal. En ze zijn beter bekend onder de naam windeieren….
De versheid van het ei testen met een glas water. Vul het glas met water en leg het ei erin. Een vers ei zinkt. Een oud ei blijft drijven.
Gemiddeld eten nederlanders zo’n 195 eieren per persoon per jaar. Driekwart daarvan zijn hele eieren. De rest is verwerkt, onder meer in koekjes, mayonaise, eiersalade, pasta’s en advocaat.
Het verschil tussen bruine en witte eieren heeft niets te maken met de kleur van de veren van de kip, wel met die van de oorlellen. Kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren, kippen met witte oorlellen leggen witte eieren. Een verschil in smaak is er niet.
Wist je dat….eieren een eigen ‘kenteken’ hebben? Oftewel een printcode. Die code wordt bij Kieftenbeld zelf al erop gezet. Het eerste cijfer vertelt je uit wat voor houderij het ei komt: biologisch, vrije uitloop, scharrel of kooi. De eieren van Maatschap Kieftenbelt zijn voorzien van het cijfer twee van ‘scharrel’.
Eieren koken doe je volledig onder water
Bewaar een ei altijd met de puntige kant naar beneden. Zo staan ze ook in de doosjes. Dan blijft het langer vers. In de spitse kant van het ei zit een luchtbel met daar bovenop de eierdooier. Door de spitse kant naar beneden te zetten biljft de dooier mooi in het midden zitten. Omgedraaid zal de dooier tegen de schaal aan komen te zitten. Hierdoor is het minder lang houdbaar.
De betekenis van de code die gestempeld is op de eieren betekent, soort ei, land en bedrijfsnummer legpluimveebedrijf.
De eieren zijn er in verschillende maten en wordt aangeduid als kledingmaten, XL, L, M en S.
Hoe kook je een ei. Laat de eieren voor het koken even op kamertemperatuur komen. Dan barsten ze ook minder snel tijdens het koken.
Laat de eieren, na het koken, schrikken met koud water. Het kookproces stopt en de eieren zijn gemakkelijker te pellen.
Hoe gemakkelijker het ei te pellen is, hoe ouder het ei is. Verse eieren kunnen vaak moeilijk gepeld worden.
Eieren worden over het algemeen bewaard in de koelkast, maar dat hoeft niet. Zeker niet met een vers ei. Eierschalen zijn namelijk poreus en nemen gemakkelijk geurtjes op van andere sterk geurende producten in de koelkast. U kunt daarom eieren het beste gewoon in de verpakking bewaren in een koele ruimte, zoals bijvoorbeeld een gang- of kelderkast. Een warme plek en temperatuurschommelingen zijn niet bevordelijk.
De grootte van de eieren wordt bepaald door de leeftijd van een kip. Hoe ouder de kip, hoe groter en zwaarder het ei.
Wist je dat….je aan de stevigheid van het eiwit kunt zien hoe oud een ei is? Blijft het wit dicht bij de dooier, dan is het een vers ei. Loopt het eiwit uit, dan is het ei al wat ouder.
Wist je dat….eieren een eigen ‘kenteken’ hebben? Oftewel een printcode. Die code wordt bij Kieftenbeld zelf al erop gezet. Het eerste cijfer vertelt je uit wat voor houderij het ei komt: biologisch, vrije uitloop, scharrel of kooi. De eieren van Maatschap Kieftenbelt zijn voorzien van het cijfer twee van ‘scharrel’.
Wist je dat….eieren gezond zijn? Ze bevatten alle belangrijke voedingsstoffen, die je nodig hebt voor de groei en ontwikkeling van je lichaam. Daarnaast geven ze je ook nog eens langere tijd een verzadigd gevoel, dus ze zijn ook nog eens goed voor de slanke lijn. Wat wil je nog meer?
Wist je dat….eieren niet van grote temperatuurschommelingen houden? Het beste is om ze te bewaren in de originele doos achter in de koelkast. En dus níet in dat zogenaamd handige rekje in de koelkastdeur! Door het regelmatig open en dicht gaan van de deur verandert de temperatuur daar dus regelmatig.
Wist je dat….eieren een eigen ‘kenteken’ hebben? Oftewel een printcode. Die code wordt bij Kieftenbeld zelf al erop gezet. Het eerste cijfer vertelt je uit wat voor houderij het ei komt: biologisch, vrije uitloop, scharrel of kooi. De eieren van Maatschap Kieftenbelt zijn voorzien van het cijfer twee van ‘scharrel’.
An egg a day keeps the doctor away!
Wist je dat….de schaal van een ei poreus is? Bewaar je eieren dus niet in de buurt van sterk ruikende producten, zoals vis of knoflook. Want dat proef je dan terug in je ei!
Wist je dat….eieren een eigen ‘kenteken’ hebben? Oftewel een printcode. Die code wordt bij Kieftenbeld zelf al erop gezet. Het eerste cijfer vertelt je uit wat voor houderij het ei komt: biologisch, vrije uitloop, scharrel of kooi. De eieren van Maatschap Kieftenbelt zijn voorzien van het cijfer twee van ‘scharrel’.
Een eitje bevat slechts 75 caloriën, maar geeft je wel snel een verzadigd gevoel. Bovendien zitten ze bomvol vitaminen en goede voedingsstoffen.
Wil je eenspreekbeurthouden over eieren?
Op de pagina van ‘Blij met een ei” kun je veel informatie vinden.
Flyers, folder en ook lesmateriaal en kleurplaten vind je hier.
Zeker de moeite waard wanneer je nog meer wil weten over eieren!
Blij met een ei website
De Stichting Blij met een Ei geeft voorlichting over de gezondheid van eieren, de Nederlandse legpluimveehouderij én stimuleert de dialoog tussen sector en de consument.
Alle voorlichtende activiteiten van de Stichting Blij met een Ei worden uitgevoerd door enthousiaste legpluimveehouders en andere vrijwilligers.
Kies (meer) eieren voor je geld
Een ei hoort er weliswaar bij, maar niet te veel en niet te vaak, dachten we altijd. Hooguit twee of driemaal per week een ei. Vooral het cholesterol in eieren, met name in de dooier, zou de boosdoener zijn. Sommige mensen aten daarom zelfs alleen het eiwit van het ei.
Al een flink aantal jaren geleden is men van die gedachte teruggekomen. Die hele eierenangst bleek een hardnekkig misverstand. Eieren blijken juist heel gezond te zijn en geen rol te spelen bij hart- en vaatziekten. Eieren zijn gezond voor iederéén!